Doorgaan naar hoofdcontent

Online Leeroverzicht maakt vinden van opleiding gemakkelijker

 

 
Online Leeroverzicht maakt vinden van opleiding gemakkelijker
Of je nu stukadoor bent of ICT-specialist; of je nu net je eerste baan hebt of al jaren aan de slag bent; het is belangrijk om je kennis en ervaring steeds weer bij te schaven. Blijven leren biedt je nieuwe perspectieven om je doelen waar te maken, bij te blijven en een goede boterham te verdienen. De arbeidsmarkt verandert snel. Sommige banen verdwijnen en nieuwe banen verschijnen; zoals de kassière die steeds meer vervangen wordt door zelfscan-kassa's en de toename van zonnepaneleninstallateurs. Daarom lanceert Rijksoverheid samen met sociale partners en onderwijsinstellingen op 10 oktober het online platform Leeroverzicht. Dit is het eerste onafhankelijke overzicht op één plek met het meest complete aanbod van alle beschikbare opleidingen, cursussen en trainingen én alle bijbehorende financiële regelingen en subsidies. 
Podcast leerkracht van het jaar Kirsten Cuppen

In deze podcast vertelt Kisten Cuppen, leerkracht van het jaar hoe je een band opbouwt met je studenten.

Het bericht Podcast leerkracht van het jaar Kirsten Cuppen verscheen eerst op Onderwijs van Morgen.
 
Het ondersteunen van doceren en zelfstandig leren

Hoe kunnen we medische Massive Open Online Courses (MOOCs) in het onderwijs (her)gebruiken om de kwaliteit van het doceren met én zelfstandig leren in deze geïntegreerde cursussen te ondersteunen? Docent-onderzoeker Renée Hendriks van het lectoraat Studiesucces promoveert dinsdag 11 oktober op het onderwerp en is blij met de aandacht voor haar onderwerp. Ze wil graag duidelijk maken wat er nodig is om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van MOOCs zodat deze het gemotiveerd en zelfstandig leren van studenten kunnen ondersteunen.

Renée Hendriks werkt sinds 1 september bij Hogeschool Inholland als onderzoeker bij het lectoraat Studiesucces en als adviseur bij het cluster Student Centraal van onderwijsbeleid bij Inholland Haarlem. Op 11 oktober 2022 om 10.00 uur verdedigt zij haar proefschrift in Leiden.

Wat zijn MOOCs? 
MOOCs zijn grootschalige (Massive), voor iedereen toegankelijke (Open), Online Cursussen. Ze bieden een schat aan mogelijkheden voor integratie in campusonderwijs. Daarnaast heeft het leren in MOOCs alle andere voordelen van online leren. Omdat universiteiten veel tijd van expertteams en geld investeren in MOOCs, ontstond (her)gebruik in het reguliere campusonderwijs aan studenten. 

Onduidelijk was echter nog hoe we MOOCs optimaal kunnen gebruiken voor formeel onderwijs. Het doel van Renée's proefschrift is daarom: antwoord geven op de volgende vragen: 'Wat hebben medische MOOCs te bieden voor integratie in campusonderwijs?', 'Wat houdt het opzetten en integreren van een medische MOOC in?' en 'Hoe kan leren in geïntegreerde MOOCs worden ondersteund?' In de video zijn haar onderzoeken en vindingen samengevat. Voor opleidingen en docenten zet dit proefschrift uiteen wat MOOCs te bieden hebben, wat er nodig is om daarvan gebruik te kunnen maken en hoe MOOCs het gemotiveerd en zelfstandig leren van studenten in deze cursussen kunnen ondersteunen. 
 
Gepromoveerd…en dan? 
Binnen Inholland richt Renée zich op de thema's Zelfregie en Eigenaarschap met als einddoel studenten beter uit te rusten om regie te nemen over hun leertrajecten. Hierbij hoort ook het creëren van ruimte voor gepaste overdracht van verantwoordelijkheid van docent naar student in het onderwijs, en het ontwikkelen van zelfregulerende en zelfsturende leervaardigheden. "Door onderzoek en beleidsactiviteiten te combineren hoop ik enerzijds onderzoek te kunnen doen dat stevig is ingebed in de behoeften van de organisatie en anderzijds evidence-based advies en ondersteuning te kunnen bieden." 

Meer informatie 
Wil je aanwezig zijn bij de promotie van Renée? Ga voor informatie naar de agenda van Universiteit Leiden. Het is ook mogelijk om met de livestream mee te kijken.
 
Studentenorganisaties overhandigen Eerste Kamer petitie tegen renteverhoging


De rente op studieschuld gaat mogelijk omhoog. Reden voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United om een petitie te starten tegen de renteverhoging. Twee weken geleden behaalde deze petitie de 100.000 handtekeningen. Op dinsdag 11 oktober om 12:00 wordt de petitie overhandigd aan leden van de commissie OCW van de Eerste K...
 
Week van de Duurzaamheid: Nieuwe kansen voor biogasproject


Actueel onderwijsnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.