Doorgaan naar hoofdcontent

Stakingen streekvervoer, lessen gaan wél door

 
Stakingen streekvervoer, lessen gaan wél door
Het openbaar vervoer is de komende tijd mogelijk flink ontregeld als gevolg van stakingen. Die zijn voor Rijn IJssel géén reden om de lessen te annuleren....


Landelijk actieplan voor 60.000 extra studentenwoningen in 2030
Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen presenteert het kabinet samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten vandaag het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar komen. Naast het bouwen van extra betaalbare studentenwoningen wordt er ook ingezet op nieuwe sturingsmogelijkheden om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten.


Zo word jij die ene, onvergetelijke docent

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen. Onderscheid jezelf van anderen en word die ene docent die leerlingen zich jaren later nog steeds positief herinneren. Welke eigenschappen heb je daarvoor nodig? En wat vinden leerlingen belangrijk? Daarover lees je meer in dit artikel. Ook lees je hoe alleen al een goede introductie het […]

Het bericht Zo word jij die ene, onvergetelijke docent verscheen eerst op Onderwijs van Morgen.



Team in beeld: Zomerschool Amsterdam Nieuw-West 3-6
Didactief laat teams fotograferen. Deze keer: zomerschool Amsterdam Nieuw-West 3-6 vertelt over wat hun school zo bijzonder maakt.


Pabo Inholland Rotterdam start zij-instroomtraject speciaal basisonderwijs

Ook in het speciaal (basis)onderwijs is er behoefte aan nieuwe leerkrachten. In samenwerking met drie schoolbesturen, Boor, Yulius en Horizon en met de gemeente Rotterdam start Hogeschool Inholland Rotterdam een nieuw traject voor zij-instromers, helemaal gericht op het speciaal onderwijs. "Ik wil graag iets voor deze leerlingen betekenen, ze helpen in hun ontwikkeling," vertelt eerstejaarsstudent Sanne. "Dat vind ik zo mooi aan het vak en daarom ik heb gekozen voor dit zij-instroomtraject." 
(foto @Rhalda Jansen Fotografie)

Nieuwe leerkrachten in het speciaal onderwijs kunnen net even wat meer bagage gebruiken om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zo wordt onder andere meer aandacht besteed aan diverse stoornissen die een leerling kan hebben en de signalering daarvan. Het nieuwe zij-instroomtraject richt zich specifiek op de praktijk van deze scholen. 

Hogeschool Inholland is en voelt zich verantwoordelijk voor het goed opleiden van toekomstige leerkrachten, zeker in deze tijden van lerarentekorten. "Enerzijds is het van mij een onderwijsdroom die werkelijkheid wordt," vertelt Elsbeth Veldhuijzen, regiomanager Pabo Inholland Dordrecht en Rotterdam, enthousiast. "Maar nog belangrijker: vanuit de Pabo en de samenwerkende besturen hebben we de handen ineen geslagen om er zorg voor te dragen dat elke leerling een leerkracht heeft die hen kent en ziet. Het lerarentekort is een extra motivatie geweest om dit traject voor het speciaal onderwijs op te zetten." 

Aftrap door onderwijswethouder Said Kasmi 
Op 1 september trapte onderwijswethouder Said Kasmi (zie foto - © Rhalda Jansen Fotografie) het nieuwe traject af voor de eerste klas van 14 zij-instromers. De pabo van Hogeschool Inholland, Boor, Yulius en Horizon leiden de aankomende leerkrachten gedurende twee jaar op en begeleiden hen. Waarbij ze tijdens de opleiding al voor de klas staan en tegelijkertijd hun lesbevoegdheid halen. 

"Ik sta hier vandaag met trots", zo sprak onderwijswethouder Said Kasmi de kersverse eerste lichting studenten toe. "Jullie maken straks als juf, of meester hét verschil voor vele kinderen. Jullie zijn de professionals van de toekomst, en die hebben we keihard nodig! Maar ook een groot compliment aan alle samenwerkende partners die de handen ineen hebben geslagen om dit speciale traject mogelijk te maken. Dat verdient het speciaal onderwijs en dat verdienen de kinderen. Veel succes en plezier voor jullie allemaal." 

'Ik word later juf' 
Pabo-student Sanne: "Toen ik klein meisje was zei ik altijd al: ik word later juf. Maar na mijn eindexamen was ik zo klaar met school dat ik eerst iets anders ben gaan doen. Toch is leerkracht worden altijd blijven kriebelen. Het lijkt mij heel mooi om iets bij te dragen bij die kinderen en daarom heb ik ook gekozen voor het speciaal onderwijs. Ik wil graag iets voor ze betekenen, ze helpen in hun ontwikkeling. Dat vind ik zo mooi aan het vak. En daarom heb ik toch de overstap gemaakt om voor de klas te gaan staan."



Actueel onderwijsnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.